top of page
Donations

Vapaaehtoistyöhön on aina osallistunut suuri joukko ihmisiä koulutustasosta, tuloista ja elintasosta riippumatta. Ihmisistä tulee vapaaehtoisia uskonnosta, iästä tai rodusta riippumatta. Ajan myötä vapaaehtoistyön suosio kasvaa.

Vapaaehtoinen on henkilö, joka on valmis tietoisesti käyttämään aikaansa ja voimansa koko yhteiskunnan tai tietyn henkilön, ympäristön ja ihmisten hyväksi. Vapaaehtoisen tavoitteena on tehdä maailmasta parempi paikka.

 

Ilmainen työ on myös yksi vapaaehtoistyön pääperiaatteista, mutta se ei ole heidän toiminnan päämäärä.

 

Vapaaehtoiset tarvitsevat koulutusta ja perehdyttämistä sekä selkeät kirjalliset ohjeet työn tekemiseen. Joten aivan kuten voittoa tavoittelemattoman järjestön palkattujen työntekijöiden johtaminen, vapaaehtoisten kanssa työskentely vaatii huomiota johtamistehtäviin.

​​​

Vapaaehtoiskoulutus

Vapaaehtoisten koulutuksen aste riippuu siitä, millaista työtä pyydät heitä tekemään. Vapaaehtoiskoulutus voi kestää muutamasta tunnista muutamaan päivään.

 

Saattaa tuntua siltä, että tuhlaat liikaa arvokasta vapaaehtoistyötä koulutukseen. Tässä tapauksessa ei pidä unohtaa, että vapaaehtoistyön tärkeimmät motiivit ovat ihmisten tapaaminen ja hauskanpito samanhenkisten ihmisten seurassa.

 

Koulutus ja valmennus voivat olla loistava tilaisuus esitellä vapaaehtoisia toisilleen ja luoda ystävällinen ilmapiiri. Tavallisille vapaaehtoisille voidaan järjestää ammatillisia kehityskursseja.

 

Työpajojen lisäksi vapaaehtoisille voidaan antaa kirjallista materiaalia, joka sisältää koulutuksessa esitetyt tiedot. Nämä materiaalit voivat sisältää läsnäolovaatimuksia, tietoja siitä, keneen ottaa yhteyttä sairastuessaan, ja muita olennaisia tietoja, joita vapaaehtoiset saattavat tarvita tehtäviensä suorittamiseen.

 

Mitä enemmän tietoja annat, sitä enemmän vapaaehtoisilla on mahdollisuuksia suorittaa toimintaansa laadukkaasti! 

Todistus koulutuksen suorittamisesta

Koulutuksen päätyttyä vapaaehtoisille on toivottavaa antaa todistus tai todistukset koulutuksen suorittamisesta.

 

Tällainen todistus nostaa itse koulutuksen ja vapaaehtoistyön arvostusta.

 

Se toimii myös asiakirjatodisteena, jota vapaaehtoinen voi jatkossa käyttää pätevyyden vahvistamiseen esimerkiksi työnhakiessaan.

 

Tällainen todistus voidaan tulostaa tulostimelle, mutta siinä on oltava organisaatiosi logo ja nimi, kurssin nimi ja kurssin pääaiheet, osallistujan etu- ja sukunimi, kouluttajien / johtajan allekirjoitus, organisaatio ja leima.

Vapaaehtoistoiminnan kirjanpito

Pidä kirjaa vapaaehtoisistasi ja siitä, kuinka paljon aikaa he käyttävät organisaatiosi työhön. Nämä tiedot voivat olla hyödyllisiä paitsi organisaation tai hankkeen toiminnasta kertovia raportteja laadittaessa.  

 

Esimerkiksi jos vapaaehtoinen ei tee työtään hyvin ja joudut sanomaan hänelle hyvästit, selkeä kirjallinen työtuntien ja suoritettujen tehtävien tallentaminen voi oikeuttaa tämän vaikean teon.​​​

Sopimus vapaaehtoisen kanssa​​

 

Tällainen sopimus tehdään vapaaehtoisen (vapaaehtoisen) ja organisaation välillä.

 

Tällaisen sopimuksen kohteena on vapaaehtoisen työn ilmainen suorittaminen ja yhteiskunnallisesti hyödyllisten tavoitteiden saavuttamiseen tähtäävien palveluiden tarjoaminen. 

Vapaaehtoisen ja vapaaehtoisjärjestön välinen sopimus voi sisältää vapaaehtoisen velvollisuuden noudattaa pakollisia vaatimuksia tehdessään työtä ja tarjotessaan palveluja järjestön toiminnan puitteissa.  

 

Tietenkin on kysymyksiä vapaaehtoisen vastuusta ja siitä, mitä tehdä, jos vapaaehtoinen rikkoo sopimusehtoja?

 

Sopimuksessa voidaan määrätä järjestölle oikeus irtisanoa sopimus vapaaehtoisen kanssa yksipuolisesti, jos vapaaehtoinen on rikkonut pakollisia vaatimuksia.

Mikäli sopimusehtoja on rikottu toistuvasti tai muita järjestön sisäisiä sääntöjä ja ohjeita on rikottu, voidaan vapaaehtoinen siirtää järjestön toiminnasta vapaaehtoisena.​

Jos vapaaehtoinen lähtee organisaatiosta

Riippumatta vapaaehtoisen lähdön syystä, muista varata aikaa tapaamiseen (viimeisenä keinona käytä puhelinta):

  • Kiitä vapaaehtoista hänen panoksestaan.

  • Anna vapaaehtoiselle mahdollisuus palata: Ilmaise pahoittelusi ja sano, että tulet aina mielelläsi näkemään hänet uudelleen vapaaehtoisena tai vain vieraana,

  • Toivottaa sinulle onnea!

​​​Vapaaehtoisten kanssa työskentelyyn liittyvien toimien arviointi

Tällainen arviointi tulisi tehdä vapaaehtoistyön parantamiseksi sekä tietojen sisällyttämiseksi organisaation projekteja ja toimintoja koskeviin raportteihin.

Vapaaehtoistoiminnan arvioimiseksi sinun tulee:

  1. muotoilla arviointikriteerit,

  2. kerätä dataa,

  3. analysoida tietoja.

  4. tarvittaessa tehdä kerättyjen tietojen perusteella muutoksia suunnitelmiin, työtapoihin, toimintaan.

 

Esimerkkejä arviointiperusteista voisivat olla:

  • Vakituisten vapaaehtoisten määrä järjestössä (esimerkiksi järjestössä on vähintään 30 vapaaehtoista, jotka osallistuvat toimintaan ympäri vuoden).

  • Uusien vapaaehtoisten tulo kohderyhmästä hankkeen alkamisen jälkeen (esim. 3 kuukauden sisällä hankkeen alkamisesta rekrytoitiin vapaaehtoisiksi 12 henkilöä kohderyhmästä).

  • Niiden vapaaehtoisten prosenttiosuus, jotka jättivät ohjelman 6 ja 12 kuukauden jälkeen (esimerkiksi enintään 30 % rekrytoiduista ja koulutetuista vapaaehtoisista poistui ohjelmasta 6 kuukauden jälkeen).

  • Aikajakso ja suoritetun työn tyyppi (esim. vapaaehtoiset käyttivät keskimäärin 20 istuntoa 12 kuukauden aikana).

  • Positiivista palautetta tapahtuman osallistujilta (esim. kiitosten määrä).

Image by Kelly Sikkema
Налогообложение

Vapaaehtoistyön/vapaaehtoistyön verotus

Julkisten järjestöjen, yhdistysten ja yleishyödyllisten säätiöiden toiminta keskittyy pääasiassa vapaaehtoistoiminnan/vapaaehtoistoiminnan alalle. Vapaaehtoistyö tarkoittaa työtä toisen hyväksi ilman korvausta.

Vapaaehtoistyötä järjestön ydintoimintojen tukena

Julkisen organisaation hyväksi tehty työ ei ole organisaation tai työntekijän verotuksen alaista, jos:

  • ulkopuoliset asiakkaat eivät ole mukana tässä vapaaehtoistoiminnassa;

  • Työntekijä ei saa työstään korvausta.

​​​

Esimerkki verovapaasta vapaaehtoistoiminnasta:

Volunteer tekee viikoittain käsityö- tai polunetsintätunteja ryhmälle lapsia ja nämä toiminnot ovat osa järjestön toimintaa, eikä vapaaehtoinen saa siitä korvausta.

Esimerkki verovapaasta työstä

Julkisen järjestön tai säätiön jäsenet myyvät lippuja järjestön tai säätiön järjestämään sosiaaliseen tapahtumaan. Yhdistyksen jäsenet eivät saa työstään palkkiota.

Ilmaista työtä ulkopuoliselle asiakkaalle

Jos työ tehdään ulkopuolisen asiakkaan hyväksi ja hän maksaa työstä korvauksen, niin palkka on joko organisaation tulo tai työn suorittajan tulo.

Työkorvaus edustaa julkisen organisaation tuloja, jos:

  • julkinen organisaatio itse sopii asiakkaan kanssa tilauksen/tehtävän toteuttamisesta;

  • asiakas ei hyväksy tai nimeä työn suorittajia,

  • työ on määräaikainen eikä vaadi erityisiä taitoja, koulutusta tai pätevyyttä; ja

  • työstä maksettava korvaus tulee käyttää julkisen organisaation toimintaan, eikä vain tätä työtä suorittaneiden etujen mukaisesti.

Esimerkki: Urheiluseura siivoaa vapaaehtoistyönä paikallisen kaupan pihaa. Kauppa ja urheiluseura allekirjoittivat sopimuksen miehen kanssa töiden suorittamisesta. Urheiluseura huolehtii siitä, että työ on sovitun mukaista. Tehtävä ei vaadi erityisiä taitoja. Työkorvausta käytetään yleensä urheiluseuran toiminnassa, vaikka voi olla, että kaikki tiimin jäsenet eivät osallistuneet työhön. Korvaukset ovat urheiluseuran tuloja.

Korvaus tehdystä työstä voi olla verotonta tai veronalaista tuloa julkiselle organisaatiolle.

Verovapaa tulo on esimerkiksi silloin, kun työ on pienimuotoista ja kertaluonteista eikä vaadi erityistä ammattitaitoa.  Verotettavaa tuloa puolestaan on, kun toiminta jatkuu tai toistuu. ja se kilpailee yksityisten yritysten tarjoamien palvelujen tai tavaroiden kanssa.

 

Työkorvaus tulee käyttää julkisen organisaation toiminnan tukemiseen, ei vain työhön osallistuvien henkilöiden hyväksi.  Jos korvaus ei liity järjestön toiminnan tukemiseen. julkinen organisaatio, mutta siitä maksetaan vain työtä suorittaneille henkilöille (järjestön jäsenille), silloin näiden henkilöiden katsotaan saavan taloudellista tai muuta etua tehdystä työstä. Tällöin korvaus on työn suorittaneen henkilön verotettava tulo.

Esimerkki: Nuorten pelaajien vanhemmat tekevät vapaaehtoistyötä, josta seura on saanut korvauksen. Tuki jaetaan työhön osallistuneiden vanhempien kesken, ja heidän lapsensa saavat saman suuruisen alennuksen järjestön kausimaksuista. Työn perusteella saatua hyvitystä pidetään työhön osallistuneiden vanhempien veronalaisena tulona.

Julkinen organisaatio, voi rekisteröityä veron ennakkoperintärekisteriin

Jos julkinen organisaatio tekee työtä ulkopuoliselle asiakkaalle ja saa työstään korvauksen, se voidaan rekisteröidä Ennakkomaksurekisteriin. Rekisteriin merkitseminen ei kuitenkaan vaikuta siihen, ovatko julkisen organisaation saamat tulot verovapaita vai verollisia. Toisaalta tämä osoittaa, että tilaajalla ei ole velvollisuutta pitää ennakonpidätystä työstä maksamastaan korvauksesta.

Tapauksissa, joissa organisaatio ei ole asiakkaan maksuhetkellä mukana verotusta edeltävässä rekisterissä, asiakas pidättää 13 prosentin ennakonveron maksun määrästä. Sillä ei ole väliä, onko se organisaation verotettavaa vai verotonta tuloa. Tällöin tulorekisteriin kirjataan tiedot työstä saadusta korvauksesta.

Lähde: verotoimisto

bottom of page